Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων Εκτύπωση E-mail

Τίτλος μέτρου

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων

Κωδικός μέτρου

313

Λογική της παρέμβασης

Στον τομέα του τουρισμού παρατηρείται η λειτουργία μικρού αριθμού μονάδων, στην πλειονότητα των περιοχών παρέμβασης, οι οποίες είναι κυρίως οικογενειακής μορφής που ακολουθούν παραδοσιακούς τρόπους οργάνωσης. Επιπλέον, παρατηρείται η ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού περιοχών οι οποίες στερούνται υποδομών διανυκτέρευσης, με δυσμενείς επιπτώσεις στις προοπτικές διαφοροποίησης και ανάπτυξης του τοπικού εισοδήματος και με αποτέλεσμα τη διαφυγή οικονομικών πόρων.

Παράλληλα, η ανάγκη δημιουργίας νέων τουριστικών προορισμών και προϊόντων στις αγροτικές περιοχές, λόγω της αυξημένης ζήτησης των κατοίκων των πόλεων, με την παράλληλη απαίτηση παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, απαιτεί την οργάνωση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Οι περιοχές αυτές μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών προσφέροντας εναλλακτικές ή/και ειδικές μορφές τουρισμού, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους, τόσο ως προς το φυσικό όσο και ως προς το πολιτισμικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγικής δομής και την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας.

 

Στόχος του μέτρου

Στόχοι είναι, η βελτίωση και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης, η συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και η προβολή-προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προώθηση ίσων ευκαιριών σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Πεδίο εφαρμογής και δράσεις

Το Μέτρο θα υλοποιηθεί σε γεωγραφικά οριοθετημένες περιοχές παρέμβασης οι οποίες θα είναι κυρίως ορεινές και μειονεκτικές σύμφωνα με το Άρθρο 50 του Καν. 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνέχεια του πλαισίου εφαρμογής των Ο.Π.Α.Α.Χ. της Γ’ Προγραμματικής Περιόδου.

Στο Μέτρο εντάσσονται ενδεικτικά τα ακόλουθα:

α) Παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα:

Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία – περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης),

Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων

Ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου

Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών).

Οι τρεις πρώτες δράσεις υλοποιούνται εκτός περιοχών NATURA.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω παρεμβάσεων θα καλυφθούν δαπάνες που ενδεικτικά αφορούν σε :

  • Μελέτη και κατασκευή έργου
  • Απαραίτητο εξοπλισμό
  • Ενέργειες προβολής και προώθησης (όπως παραγωγή πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού, καταχωρήσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις, ημερίδες – εκδηλώσεις, ιστοσελίδες και δικτυακοί τόποι)

 

β) Παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας:

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, χώρων εστίασης και αναψυχής

Ίδρυση και εκσυγχρονισμός γραφείων οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης )

Βελτίωση επιχειρήσεων (των κατηγοριών που αναφέρονται στις δράσεις της κατηγορίας «παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας» αυτού του Μέτρου και για τους δικαιούχους αυτού του Μέτρου) για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμίας) με σκοπό την ίδια κατανάλωση.

Οι επιλέξιμες/μη επιλέξιμες δαπάνες σύμφωνα με το άρθρο 55 του Καν. 1974/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αναφέρονται στα εξής :

Κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων.

Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση με δυνατότητα αγορά καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι την αγοραστική αξία του περιουσιακού στοιχείου. Άλλες δαπάνες που συνδέονται με σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως το περιθώριο κέρδους του εκμισθωτή, έξοδα ανά χρηματοδότησης τόκων, γενικά έξοδα, ασφάλιστρα δεν είναι επιλέξιμες

Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω όπως, αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για την απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δαπάνες αδειών εκμετάλλευσης.

Η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη

 

Οι παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, εκτός αυτών που περιλαμβάνονται στο Μέτρο 312 ανωτέρω.

Για τις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί), το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται έως 600.000 € και έως 40 κλίνες. Για τις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών διανυκτέρευσης, οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητας τους μέχρι το όριο που ορίζεται ανωτέρω, με προσθήκη καθ’ύψος ή/και κατ’επέκταση. Για τις υπόλοιπες δράσεις (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων, παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα) το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται μέχρι 300.000 €.

Για τα Δημόσια Έργα το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται έως 300.000 € . Σε ότι αφορά το ΦΠΑ δεν είναι δυνατή η συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ εξαιρουμένου του ΦΠΑ για τις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 71, παρ. 3(α) του Καν. (ΕΚ) 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Οι παρεμβάσεις, θα πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος.

 

Δικαιούχοι

α) Για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα:

Φορείς υλοποίησης δύναται να είναι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εταιρείες τους, καθώς και συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, των οποίων στον καταστατικό τους σκοπό προβλέπεται η υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

β) Για παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας:

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311, κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ επιλέγει τα σχετικά δημόσια έργα μετά από διαδικασία δημοσιοποίησης, ενημέρωσης, υποβολής ενδιαφέροντος και αξιολόγησης.

Οι δικαιούχοι λοιπών παρεμβάσεων θα επιλέγονται σε συνέχεια προκήρυξης για εκδήλωση ενδιαφέροντος, αξιολόγησης και επιλογής.

 

Εντάσεις ενίσχυσης

α) Για τις παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση, το ύψος ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει έως 100% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

β) Το μέγιστο όριο ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει μέχρι 60% και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον εγκεκριμένο χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της Χώρας (Ελλάδα Ν. 408/2006) καθώς και τη σχετική υπ’ αριθ. XR140/2007 γνωστοποίηση στην Επιτροπή όπως προβλέπεται στον Καν. (ΕΚ) 1628/2006.

Είδος ενίσχυσης

Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.

Είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 56 του Καν. (ΕΚ) 1974/2006 της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

Κριτήρια και γραμμη διαχωρισμου με αλλα χρηματοδοτικα μεσα της Ε.Ε.

Για τις γεωγραφικά οριοθετημένες περιοχές παρέμβασης το μέτρο περιορίζεται :

α. στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής,

β. στις κατηγορίες παρεμβάσεων που αναφέρονται ανωτέρω και το συνολικό επιλέξιμο κόστος που ενισχύεται,

γ. σε παρεμβάσεις σε Δημοτικά Διαμερίσματα έως 3.000 κατοίκους,

δ. για τις υποδομές διανυκτέρευσης, στο όριο δυναμικότητας που ορίζεται ανωτέρω ενώ στις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού τους η σχετική παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητάς τους με προσθήκη καθ’ ύψος ή/και κατ’ επέκταση.

Παρεμβάσεις με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς αυτούς, δεν χρηματοδοτούνται από άλλα χρηματοδοτικά μέσα της Ε.Ε.

Φορέας Εφαρμογής

Αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή του παρόντος μέτρου ορίζεται:

Α. Για τα δημόσια έργα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Β. Για τα καθεστώτα ενίσχυσης, η Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις  Αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες κατά περίπτωση

.

 

Χρηματοδότηση

 

Μέτρο : 313

 

Κοινοτική Συμμετοχή

Εθνική Συμμετοχή

Δημόσια Δαπάνη

Ιδιωτική Συμμετοχή

Συνολικό Κόστος

 

1

2

3 = 1+2

4

5 = 3+4

143.884.743

30.545.411

174.430.154

140.000.000

314.430.154

%

82,49%

17,51%

55,48%

44,52%

100,00%

 

 

Ποσοτικοποιημένοι στόχοι για του κοινούς δείκτες της ΕΕ

 

Κατηγορία Δείκτη

Δείκτης

Στόχος

Επιδόσεων

Αριθμός στηριζόμενων νέων τουριστικών δράσεων

1.100

Συνολικό ποσό επενδύσεων

314.430.154€

 

Ο ανωτέρω δείκτες θα παρακολουθούνται τόσο συνολικά σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο νομών που χαρακτηρίζονται από την καλλιέργεια καπνού και βάμβακος.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ

Συνημμένα Αρχεία:
Αρχείοα/αΜέγεθος
Πατήστε εδώ, για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο (prok_313_2010.pdf)Κείμενο πρόσκλησης1268 Kb
Πατήστε εδώ, για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο (odigos_m313.pdf)Οδηγός Εφαρμογής Μέτρου 3132567 Kb
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαρ 2011
 
Επιστροφή

Αναλαμβάνουμε την υποβολή και παρακολούθηση του επενδυτικού σας φακέλου στην διάρκεια της αξιολόγησης και την διαχείριση και επίβλεψη του επενδυτικού σας έργου, εξασφαλίζοντας την ομαλή και απρόσκοπτη εκταμίευση της εγκεκριμένης επιδότησης.
Η εταιρεία μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία, στην διαμόρφωση, σύνταξη και εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, μεγιστοποιώντας σημαντικά τις πιθανότητες έγκρισης, της επενδυτικής σας πρότασης.

4Ε ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - 25ης Μαρτίου 5, Τ.Κ. 57013 Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη - Τηλ.: 2310 55 21 66 - Email: info@4-e.gr