Αρχή Προγράμματα Επιδοτήσεων Προγράμματα ΕΣΠΑ
"Επιχειρηματικότητα Νέων με Έμφαση στην Καινοτομία" Εκτύπωση E-mail

Σε ποιούς απευθύνεται:

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν άνεργοι έως 35 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Όροι και Προϋποθέσεις:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

  • Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους)
  • Να έχουν ολοκληρώσει την εξατομικευμένη υποστήριξη από εργασιακό σύμβουλο και το πρόγραμμα συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ, πριν την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου για επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.
  • Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους – Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα.
  • Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και οι άντρες να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
  • Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών (να διανύουν το 36ο έτος) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.
  • Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας στην ΔΟΥ, μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος.

Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλη εταιρειών (με την προϋπόθεση ότι μετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):

  • Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)
  • Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της
  • Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και
  • Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

  • Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου.
  • Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
  • Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
  • Πλανόδιες επιχειρήσεις.
  • Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια έως την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά π.χ. ιχθυοπωλεία), στον τομέα του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία), στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυτικών και ζωικών), οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους και η επιχορήγηση μετακυλύει στους παραγωγούς, άμεσα ή έμμεσα (οι δραστηριότητες στην γεωργική εκμετάλλευση (φυτικό και ζωικό κεφάλαιο), οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμασθεί το προϊόν για την πρώτη πώληση (π.χ. συγκομιδή, κοπή και αλώνισμα των σιτηρών, συσκευασία των αυγών).
  • Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στην ΔΟΥ.
  • Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα ΝΕΕ (ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ) κατά το παρελθόν.
  • Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ' αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
  • Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1.1.2005 και μετά.

Διαδικασία Ένταξης:

Η διαδικασία ένταξης των νέων ανέργων στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει τρία διακριτά στάδια:

1ο Στάδιο: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης – Επιχειρηματικού Σχεδίου, στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

Πριν την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά:

  1. η εξατομικευμένη υποστήριξη από εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ.
  2. η παρακολούθηση προγράμματος συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας σε ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.

2ο Στάδιο: Θετική αξιολόγηση της αίτησης – Επιχειρηματικού Σχεδίου, σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια.

3ο Στάδιο: Ένταξη για επιδότηση μετά απο επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση, από εκπροσώπους του ΟΑΕΔ.

Κριτήρια Αξιολόγησης Αίτησης και Επιχειρηματικού Σχεδίου:

Η αξιολόγηση της αίτησης – Επιχειρηματικού Σχεδίου γίνεται βάσει των παρακάτω κριτηρίων τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Α΄ Κατηγορία: Εξετάζεται η πληρότητα της υποβαλλόμενης αίτησης ως προς:

  1. την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, με συμπληρωμένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία και
  2. το ότι ο ενδιαφερόμενος έχει την ιδιότητα του ανέργου και έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξατομικευμένης υποστήριξης του ΟΑΕΔ

Β ΄ Κατηγορία: Εξετάζεται εάν το Επιχειρηματικό Σχέδιο πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Σαφής περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας ως προς τα βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης.
  2. Συμβολή της προτεινόμενης επιχείρησης στην εξυπηρέτηση του στόχου του προκηρυχθέντος προγράμματος.
  3. Συνάφεια και επάρκεια του ενδιαφερομένου με το αντικείμενο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και επαρκή τεκμηρίωση με ύπαρξη τυπικών προσόντων και επαγγελματικής εμπειρίας.
  4. Οικονομοτεχνική επάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου, στην οποία εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων.
  5. Ύπαρξη καινοτομιών στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα παρέχει η επιχείρηση ή / και στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης αυτών.
    Τα Επιχειρηματικά Σχέδια που πληρούν το παρόν κριτήριο, επιλέγονται κατά προτεραιότητα.
  6. Ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης, δηλαδή παραγωγικές και άλλες διασυνδέσεις με υφιστάμενες επιχειρήσεις καθώς και / οι συμπράξεις μεταξύ δύο ή περισσότερων ανέργων για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης.

Διάρκεια Προγράμματος και Καταβολή Επιχορήγησης:

  • Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες.
  • Το ποσό της επιχορήγησης καθορίζεται στα 10.000 ευρώ.
  • Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όπου και θα διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.


Δωρεάν WEBINAR από την 4Ε ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ με θέμα:
 Όροι και προϋποθέσεις επιδότησης, από το πρόγραμμα «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» του ΟΑΕΔ

Επικοινωνείστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες διοργάνωσης των σεμιναρίων
και για να δηλώσετε συμμετοχή στα δωρεάν webinars

Συνημμένα Αρχεία:
Αρχείοα/αΜέγεθος
Πατήστε εδώ, για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο (Epixeirimatikotita Newn me Emfasi stin Kainotomia.pdf)Οδηγός Προγράμματος1298 Kb
Πατήστε εδώ, για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο (fekkainotomia.pdf)Φ.Ε.Κ2157 Kb
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιαν 2014
 
Επιστροφή

Αναλαμβάνουμε την υποβολή και παρακολούθηση του επενδυτικού σας φακέλου στην διάρκεια της αξιολόγησης και την διαχείριση και επίβλεψη του επενδυτικού σας έργου, εξασφαλίζοντας την ομαλή και απρόσκοπτη εκταμίευση της εγκεκριμένης επιδότησης.
Η εταιρεία μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία, στην διαμόρφωση, σύνταξη και εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, μεγιστοποιώντας σημαντικά τις πιθανότητες έγκρισης, της επενδυτικής σας πρότασης.

4Ε ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - 25ης Μαρτίου 5, Τ.Κ. 57013 Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη - Τηλ.: 2310 55 21 66 - Email: info@4-e.gr