Αρχή Προγράμματα Επιδοτήσεων Προγράμματα ΕΣΠΑ
Εναλλακτικός Τουρισμός Εκτύπωση E-mail

Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέσω της Πράξης "Εναλλακτικός Τουρισμός", θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ή περισσότερων ειδικών ή/και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως:

  • Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
    (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, αετοσανίδα, κολύμβηση, θαλάσσιο έλκηθρο, λοιπά θαλάσσια αθλήματα, κανόε – καγιάκ, rafting,χιονοδρομικό σκι, χιονοσανίδα, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών - δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία, μίνι-γκολφ κ.ά )

  • Θαλάσσιος τουρισμός
    (π.χ. κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοΐα, yachting-motor boat-sailing boat κ.ά.)

  • Τουρισμός υπαίθρου
    (π.χ. φυσιολατρικός τουρισμός, τουρισμός παρατήρησης, περιπατητικός τουρισμός, περιηγητικός τουρισμός )

  • Γαστρονομικός τουρισμός 
    (π.χ. Γευσιγνωσία, Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, Ειδικές εκθέσεις μόνιμου χαρακτήρα, Εφαρμογές εικονικής περιήγησης, Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, Επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια κ.λπ.)).

  • Τουρισμός υγείας και ευεξίας

Σε ποιους απευθύνεται:

Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Κοινωνία Αστικού Δικαίου) τα οποία:

  • Έχουν, τουλάχιστον έναν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), από αυτούς που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2 του παρόντος Οδηγού (Εφεξής επιλέξιμος Κ.Α.Δ.) Λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • Έχουν έναρξη δραστηριότητας του επιλέξιμου Κ.Α.Δ. πριν από την 01/01/2010

Τα ανωτέρω φυσικά ή νοµικά πρόσωπα δύνανται να υποβάλλουν την επενδυτική τους πρόταση, είτε µεµονωµένα, είτε από κοινού, µε τη µορφή Σύµπραξης, µαζί µε τουλάχιστον µία (1) από τις τουριστικές επιχειρήσεις των Κ.Α.∆. 55 ή/και 79 του Πίνακα 2 του παρόντος Οδηγού, η οποία συστήνεται πριν από την υποβολή της πρότασης, µε συµβολαιογραφική πράξη µεταξύ των εταίρων.

Eξαιρούνται και δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επενδυτικής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί ή / και οι θυγατρικές τους.

Όροι και προϋποθέσεις:

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Η επιχείρηση δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού
  • Η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες λειτουργίας ή / και άδειες άσκησης επαγγέλματος
  • Η επιχείρηση είναι υφιστάμενη με ημερομηνία Έναρξης Δραστηριότητας πριν την 01.01.2010.
  • Η Επιχείρηση δεν έχει λάβει κατά την τελευταία τριετία επιχορηγήσεις από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis οι οποίες αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ
  • Η επιχείρηση δεν έχει λάβει άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, αν από τη σώρευση με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περίπτωσης σε Κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή
  • Η Επιχείρηση δεν είναι προβληματική
  • Δεν εκκρεμεί σε βάρος της επιχείρησης διαδικασία ανάκτησης, μέρους ή όλου, χορηγηθείσας ενίσχυσης. Η επιχείρηση έχει υποβάλει μία (1) μόνο πρόταση έργου για κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και έχει καταθέσει το σύνολο των δικαιολογητικών που αναλύονται στην παράγραφο 4.4.2 του παρόντος Οδηγού

Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι δεκαπέντε (15) μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της Υπουργικής Απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στην Πράξη.

Τι χρηματοδοτείται:

Αναλυτικότερα οι δαπάνες που επιδοτούνται, αφορούν στα εξής:

  • Προμήθεια συστημάτων και εξοπλισμού
  • Κτιριακά - Διαμόρφωση χώρων - Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις
  • Προβολή - Προώθηση
  • Υπηρεσίες Συμβούλων
  • Άλλες Δαπάνες

Κατανομή προϋπολογισμού

Α/Α

Κατηγορία Δαπάνης Μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του έργου
1.

Προμήθεια εξοπλισμού.

≤100%

2.

Κτιριακά – Διαμόρφωση χώρων –Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις.

≤60%

3.

Προβολή - Προώθηση.

≤25%

4.

Αμοιβές συμβούλων (εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου, παρακολούθηση και συμβουλευτική υποστήριξη κ.λπ.).

≤5%

5.

Άλλες δαπάνες (μεταφορά τεχνογνωσίας, αγορά δικαιωμάτων, ενσωμάτωση προτύπων κ.λπ.).

≤6%

Προϋπολογισμός - Ύψος Χρηματοδότησης

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις 10.000 € και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των 400.000 €.

Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το τελευταίο έτος
.

Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης
ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 50%.

Περίοδος υποβολής

από 15/9/2011 έως 30/12/2011

Συνημμένα Αρχεία:
Αρχείοα/αΜέγεθος
Πατήστε εδώ, για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο (ODIGOS_ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ_ΝΕΑ_ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ_FINAL.pdf)Οδηγός Πράξης11518 Kb
Πατήστε εδώ, για να κατεβάσετε αυτό το αρχείο (FAQ_1.pdf)Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις291 Kb
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβ 2012
 
Επιστροφή

Αναλαμβάνουμε την υποβολή και παρακολούθηση του επενδυτικού σας φακέλου στην διάρκεια της αξιολόγησης και την διαχείριση και επίβλεψη του επενδυτικού σας έργου, εξασφαλίζοντας την ομαλή και απρόσκοπτη εκταμίευση της εγκεκριμένης επιδότησης.
Η εταιρεία μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία, στην διαμόρφωση, σύνταξη και εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, μεγιστοποιώντας σημαντικά τις πιθανότητες έγκρισης, της επενδυτικής σας πρότασης.

4Ε ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - 25ης Μαρτίου 5, Τ.Κ. 57013 Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη - Τηλ.: 2310 55 21 66 - Email: info@4-e.gr